ALLAH'A ULAŞACAK OLAN NİYETİNİZDİR

ALLAH

İlçe Müftüsü Bayram Canbey, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi merak edilen soruları yanıtladı. Kurbanın, Allah rızası için kesilmesi gerektiğini belirterek Canbey, Cenabı Hak, Kuran'da buyuruyor ki; ‘O kestiğiniz kurbanların ne etleri ne derileri Allah'a ul

 

 

 

İlçe Müftüsü Bayram Canbey, dün makamında basın mensupları ile bir araya gelerek Kurban Bayramı ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

 

ALLAH’A ULAŞACAK ANCAK VE ANCAK SİZİN NİYETİNİZDİR

Kurban Bayramı’na nasıl hazırlanılması gerektiği ile ilgili açıklamalarda bulunan Müftü Bayram Canbey, “Kurban Bayramı’nın tüm İslam âlemine hayırlar getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyoruz. Kurban Bayramı, dini günlerimizden çok önemli bir gününü teşkil eder. Hem kardeşliğimizin pekişmesinin hem Allah’a karşı görevlerimizin yerine getirilmesinin hem Allah’a dost olmanın hem Peygamberimize yakın olmanın vesile olan önemli bir bayram günüdür. Kurban ibadeti hicretin 2. yılında meşru kılınmıştır. İmam Yusuf’a göre vacip hükmündedir. Diğer mezheplerde Kurban ibadeti sünnet olarak kabul edilir ama İmam-ı Azam Hz.’e göre Hanefi mezhebinde Kurban vacip olarak ifade edilmiştir. Kurban ibadeti, ayeti kelimelerle, Hadis-i Şerif’lerle de sabittir. Cenabı Hak, ‘Biz sana Kevser’i verdik diyor’. ‘O halde rabbin için namaz kıl ve kurban kes’ diyor. Dolayısı ile Kurban ibadeti Peygamberimize hicretin 2. yılında meşru kılınmıştır, o tarihten beri vacip olan Kurban ibadetini Müslümanlar yerine getirmeye çalışır. Kurbanların dinimizde Allah rızası için kesilmiş olması esastır. Cenabı Hak, Kuran’da buyuruyor ki; ‘O kestiğiniz kurbanların ne etleri ne derileri Allah’a ulaşır. Allah’a ulaşacak ancak ve ancak sizin niyetinizdir, takvanızdır, Allah’a olan bağlılığınızdır’ diyor. Dolayısı ile biz kurbanlarımızı Allah’a yakın olmak için Allah’ın rızasını kazanmak maksadı ile keseriz” dedi.

 

İLK 3 GÜNÜ KURBAN KESİLEBİLİR

Kurbanın bayramın hangi günlerinde kesilebileceği konusu ile ilgili konuşan Bayram Canbey, “Birinci, ikinci ve üçüncü günler tercih edilir dördüncü günü kesilmez. Özellikle kurban kesecek olan insanlar 1. günü Bayram namazından sonra hemen kesmeye başlarlar. 2. güne de sarkabilir, özellikle mezbahalarda sarkabilir. Kurbanlık bulamadı, 1. ve 2. gün kesemediyse ve 3. gününde kurbanlık bulduysa kurbanını kesebilir” şeklinde konuştu.

 

NİSAP MİKTAR PARAN VARSA KURBAN KESMEN VACİPTİR

Kurbanı kimlerin kesebileceği konusuna değinen Canbey, “Öncelikle hali vakti yerinde olan insanlar keser. Diğer bir ifade ile Kurban Bayramı günlerinde nisap miktar bir parası olan birikimi olan bir insanın kurban kesmesi vaciptir. Yani 80 gram altın veya bunun karşılığı kadar elinde parası olan insanın kurban kesmesi gerekir. Zekâta benziyor, fıtır sadakasına benziyor ama zekâtta üzerinden bir yıl geçme gibi bir şart var. Kurbanda böyle bir şey yok. Arife günü bir yerden paran geldi, 80 gram altını aşacak miktarda bir para eline geçti, dolayısı ile Kurban Bayramı günlerinde herhangi bir borcun yoksa kurban kesebilirsin, üzerine vaciptir. Fazladan bir dairen vardır onun için kesilir. İhtiyaç fazlası arabaların varsa onun için kesilebilir.

 

“KURBAN KESMEYEN BİZİM MECLİSİMİZE YAKLAŞMASIN”

Son olarak kurban kesmemenin cezası ile ilgili bilgi veren Müftü Canbey, “Peygamberimiz; ‘Hali vakti yerinde olup da kurban kesmeyen bizim toplumumuza, bizim meclisimize yaklaşmasın’ diyor. Uhrevi cezası da var tabi. Peygamberimiz meclisine sokmamış ama Allah’ın rızasını kazanmada da bir gayreti olmamış dolayısı ile ahrette de elinin boş kalması bir insan için kaçınılmazdır. Dolayısı ile biz kurbanımızı Allah rızası için diye keseriz. Onların tüylerinin sayısınca da sevap kazanabiliriz. Allah katında büyük mükâfatlara vesile olabilir. Öyle inanırız, sırattan geçerken bu kurbanlar bizim bineğimiz olacak diye ifade ederiz. Bunlar doğrudur. Bizim ahret hayatında karşımıza çıkacak güzelliklerdir, bizim lehimizde olan ibadetlerdir. Dolayısı ile hali vakti yerinde olan insanların mutlaka kurban bayramı günlerinde kurbanlarını kesmeleri gerekmektedir” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07